Ismét összegyűjtöttem egy csokorra valót a társadalmi anomáliák közül.

  1. Én eddig úgy gondoltam, hogy azért szeretünk valakit, mert megérdemli, mert olyan tettei, beszéde, modora van, hogy kinyílik az ember szíve és szereti. Úgy nem lehet senkit sem szeretni, hogy felszólítanak rá - mint vasárnap egyik katolikus templomban történt –, hogy „szeressük a Pápát”. Én szeretném szeretni és tisztelni is, de valahogyan nem megy. Ez előtt csodálkozva állok, meg amúgy sem tudom – normál emberi szinten felül – mit szeressek rajta, ha olyan dolgokat mond, amitől rögtön ellenérzésem támad. Életem bő 6 évtizede alatt sok pápa volt – jelenlegit kivéve – mindet szerettem és tiszteltem, minek tagadjam, ez van, nem kötelező katolikusnak hazudni, nem? S talán őszinte is lehetek. Viszont eddig egyik pápát sem kellett reklámozni, hogy szeressük. Igaz, eddig egyik sem pártfogolta, szerintem rosszul, öngyilkosan értelmező emberiesség jegyében a mohamedán beözönlőket, úgy hogy nem gondolkodott előrelátóan és előrevetített sorsunkat nem elemezte. Sőt a török veszedelem idején ők is kiálltak a keresztények mellett. Most miért nem? Lássuk be, most is veszedelem van, még akkor is, ha struccpolitikát folytatnak. Vagy van valami, amit mi nem tudhatunk? Nem tudom, bár tudnám.
  2. Igaz most már talán változtatnak, de mi az, hogy nem lehet a villamoson, buszon stb. vizet inni? Amikor éppen nyáron a BKV osztogatta a flakonos vizet utána rögtön meg is bünteti, aki beleiszik? Hogy jut eszébe valakinek ilyen rendeletet hozni? Azonnal el kell törölni. USA-ban igaz nem lehet a kocsiban szeszes ital, de víz még ott is lehet, itthon meg nem…, pedig Amerikát majmolják, sajnos.
  3. Mindenkit biztatok arra, hogy neves internetes portálok, ha olyan reklámot közölnek – rögtön a megnyitás után –, amit nem lehet kikapcsolni, akkor Önök is büntessenek, és ne menjenek rá ezekre a lapokra, majdcsak rájönnek, ki és mi a fontos, ha az olvasottságuk csökken.
  4. Olvasom (forrás: Nethír) Az Európai Bizottság reformtervei szerint migránsként negyedmillió eurós, bírságjellegű „díjat” fizetnének azok az EU-tagországok, amelyek nem kívánnak befogadni más uniós tagországokból áttelepített migránsokat – írta brüsszeli forrásokat idézve kedden a Financial Times online kiadása. Kiderül, ez a javaslat 78 millió Ft körüli bírság/fő. Egy magyar átlag nyugdíjas 70 évig nem kapna annyit, amennyit erre az általunk nem preferált, és nem is kívánt célra kikényszerítenének belőlünk. Nos, nagyon egyszerű, itt az idő, ki kell lépni ebből a „túliskolázott”, primitív vezetésű EU-ból. Szervezzünk egy jobb, másik csapatot, mert ez már erősen agonizál, és hullaszaga is van. Mi nem ebbe, és nem ilyen feltételekkel léptünk be. Sok ország kilépne, keressük meg őket, kössünk szövetséget velük.
  5. Hol nyaraljunk? Migránsok miatt, hol biztonságos? Talán itthon! Nem akarok ellentábort szervezni az utazási irodáknak, de azt hiszem – hosszú évek óta – ez lesz az első nyár, amikor nem megyek külföldre, a tengerben áztatni magamat, hanem fájó szívvel, de itthon maradok. Ha körülnézek – és nem milliós utakat tervezek, amire pénzem sem lenne – akkor nincs hova menni, ahol biztonságban lehetünk. Vagy robbantanak, vagy migránsok tömegei zárják el az utakat, a nyaralóhelyeket, tengerpartokat. Hol nem fenyegetnek a migráns hadak, hol lehetnénk biztonságban, akár ott vagy útközben? Görögország tele van velük – habár most, nagyon későn –, azon gondolkoznak, hogy megtisztítják a nyaralóhelyeket tőlük, eddig miért nem tették? Az olasz partok is veszélyeztetettek, Bulgária talán nem, németeknél hemzsegnek, osztrákoknál is ez a helyzet. Meddig lesz ez így? Jó lenne egy kis nyugalmas tengerpart, de van-e, le lehetne-e úgy menni, hogy nem kell órákat, vagy napokat a határokon állni? Nem merek elmenni, gondolom sokan vannak ezzel mások is így.
  6. Biciklis vita. Megvallom, ha vezetek, félek tőlük, mert nem szeretnék miattuk sem rácsok mögé kerülni. Hangtalanok, egy része kissé szemtelen, tolakodó, ha meglökjük, mi még ülhetünk is értük. A motorosok sem irgalmas rendi apácák módjára közlekednek, de legalább hangja van a járműnek. (Így is napokban a Budafoki úton két autó közé szorult, összepréselt motorosban „gyönyörködhettem”, csaknem rosszul voltam a látványtól.) Valami jó megoldás kellene, ami minden közlekedőt biztonságban tudhatna. Szerintem keményen be kellene tarttatni minden két keréken közlekedővel a KRESZ szabályait, nem csak az autósokkal.
  7. Úgy tudom, van egy törvény már pár éve. 2:48. § [A képmáshoz és a hangfelvételhez való jog] (1) Képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges. (2) Nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és nyilvános közéleti szereplésről készült felvétel esetén. Tehát beleegyezésünk nélkül nem lehet minket, az utcán járó embereket fotózni, de másutt sem. Miért van az, hogy a turisták, akár templomban imádkozás közben is villogtatva fotóznak minket? Ez tömegfelvételnek, vagy nyilvános közéleti szereplésnek számít? Nem szeretném, ez a legmélyebb magánügyem. Ki védi meg a jogainkat? Még soha nem láttam, hogy valaki lecsapott volna rájuk egy kis pénzbüntetés kíséretében. Pl. a csarnoknál az utcán, egy japán pár több fotóján is szerepelek, bárhova bújtam, mindig csak rákerültem. Nekünk nincs védelem?
  8. Végezetül BÉKÉT akarok! Szeretnék egy kis békét ebben az országban, a világban, az emberek lelkében. Olyan eszeveszett káosz, gyűlölködés, fúrás, kizsákmányolás, megvesztegetés, szeretetlenség van mindenütt, és ezt még az újságírók, a politikusok is csak fokozzák. Nem lehetne leállni? Nagy baj van a fejekben! Időnként azt kérdezem magamtól, meddig akar még így élni az emberiség. Mikor lesz ez elég, és pusztítja el magát az emberi faj. Nem hinném, hogy így kell élni ezen a már félig tönkretett, lelki sötétséggel is beszennyezett bolygónkon. Olyan szépen is élhetnénk. Süt a Nap, tavasz is van, nyár is. Gyönyörű táj, miért éppen az ember okád magából szennyet. Ébresztő, élni kellene, lelkileg növekedni és nem leépülni, elállatiasodni (habár némelyik állat már jobb, mint az emberek egy része, mert nem tesz olyat a másikkal, mint ők pl. nem futtatja a nőket, nem veszi ki a szerveit, nem veri agyon pénzért stb.). Élhetnénk szépen, de nem teszik. Mitől, mikortól romlott el így az emberiség színvonala? Hogyan lehetne jobbá tenni?
Pável Márta 2016.05.05.